Wednesday, 12 October 2016

FOTA16: #DEELEENHERINNERING VOOR SOS KINDERDORPEN


Hallo iedereen! Ja, dat lees je goed, ik doe het in het Nederlands vandaag! Geloof me, ook voor mij is het wennen, maar ik heb een goede reden voor deze plotse (en waarschijnlijk eenmalige) switch! Deze blogpost is namelijk deel van mijn inzending voor de tweede opdracht van de Flair Online Talent Award (#FOTA16). Voor wie uit de lucht komt vallen: de Flair Online Talent Award is een wedstrijd - georganiseerd door het weekblad Flair (wel, duh) - die op zoek gaat naar vers online talent. Ilustratrice Chrostin won vorig jaar, en zij is nu cartooniste voor Flair (en dat doet ze geweldig!). Ik heb het geschopt tot bij de final five, en deze week was onze opdracht om in samenwerking met SOS Kinderdorpen een creatief idee uit te werken voor het online werven van fondsen. 

You guessed it right, da's volledig uit mijn comfortzone, maar juist daarom doe ik dit ook zo graag: jezelf uitdagen om anders te denken en vanuit vernieuwende invalshoeken de dingen te bekijken is één van de beste manieren om te groeien als persoon. 
Ik ging aan het brainstormen, en na wat research rond wat SOS Kinderdorpen precies doet, kreeg ik een idee, bestaande uit twee takken. Om het in de woorden van woordvoerder Michaël te zeggen:

"SOS Kinderdorpen vindt dat geen enkel kind alleen mag opgroeien, en daarom vangen wij kinderen op die niet meer bij hun ouders kunnen opgroeien, en die dus geen familie of sociaal netwerk meer hebben. In onze kinderdorpen vinden ze een echte thuis, waar ze kunnen opgroeien met liefde en warmte, en waar ze kunnen uitgroeien tot sterke individuen."

Dat zette me aan het denken. Zonder mijn familie en de voortdurende steun die ik van hen heb gekregen de afgelopen 19 jaar, zou ik nooit de persoon zijn die ik ben vandaag. Familie helpt je groeien, letterlijk en figuurlijk. Het is je basis, en als je geluk hebt nog een goede ook. Sommige kinderen hebben dat geluk niet, en da's waar SOS Kinderdorpen komt kijken. Ze geven kinderen de kans een echte kindertijd te beleven, met alles wat daarbij komt kijken. 
We nemen het soms voor lief, maar één van de belangrijkste dingen uit onze kindertijd zijn onze herinneringen. Vaak is het het enige wat overblijft na al die jaren, en dus kunnen we maar hopen dat ze mooi zijn, die herinneringen. De mijmeringen, de souvenirs. Souvenirs, ja, dat vat het voor mij het mooiste samen denk ik. Een aandenken, meestal aan gelukkige tijden, happy people, happy places, happy moments. Ik heb er veel zo, en ik wilde er enkele met jullie delen vandaag, in de hoop dat jullie dat ook doen. Gelukkige herinneringen we nemen ze soms voor lief, lijkt me. Veel kinderen, zeker in this time and age, krijgen niet de kans om gelukkige herinneringen te maken, en wij kunnen daar verandering in brengen. Dáárom zijn organisaties als SOS Kinderdorpen zo ontzettend nodig: ze geven minder fortuinlijke kinderen de kans om toch herinneringen te maken, momenten te beleven die ze zich later nog levendig en met pretlichtjes in de ogen voor de geest zullen halen. Dáárom wil ik de campagne #deeleenherinnering starten: een eigen herinnering delen brengt deze problematiek (en vooral SOS Kinderdorpen) op een andere manier in de aandacht, en door te storten of je steentje bij te dragen geef je andere kinderen ook de kans op mooie herinneringen. Een herinneringen delen om een herinnering te geven, is dat niet mooi? Trouwens, over mooi gesproken, wat vinden jullie over mijn throwback foto's? Eerlijk is eerlijk, the fabulousness is er altijd al geweest! 

Ik besef dat alleen een online campagne niet meteen veel geld in het laatje brengt, en daarom is de online campagne dan ook enkel nog maar deel één van mijn idee. Deel twee bestaat uit een online fundraiser, die ik opzet voor SOS Kinderdorpen, en waarvan de opbrengst integraal naar SOS Kinderdorpen gaat. Het leuke aan online funds raisen, is dat je beloningen kan instellen voor bepaalde bedragen. Yep, you heard that right: u stort een bepaald bedrag, en u krijgt er nog iets voor terug ook! Ik stel mezelf volledig in dienst van de fundraiser, en ik bied verschillende beloningen aan. Van een shoppingtrip, een make-upsessie of een simpele koffie met wat gouden raad van Tante Ka Joppe tot een heuse daguitstap (klinkt als een brief naar de ouders van een kleuter op weg naar Plopsaland), alles is mogelijk. Als jullie zelf nog suggesties hebben, wilde dromen die jullie willen laten uitkomen en waar ik bij kan helpen, laat iets weten, en ik zal zien wat ik kan doen. De dromenfabriek is terug! (Allé, ja, in 't klein hè.) Alle beetjes helpen, en veel kleine gebaren kunnen iets groots maken, maar laat ons vooral samen tonen wat we waard zijn, en hoeveel we kunnen betekenen voor kinderen die het nodig hebben. Het doel dat ik gesteld heb is momenteel 750 euro, en het zou geweldig zijn dat doel te bereiken of zelfs te overstijgen. Help jij mee? 

Deze opdracht was niet gemakkelijk, neen, maar wel mooi. Onze online krachten inzetten voor anderen die hulp kunnen gebruiken, is er iets schoners? Ik ben zo blij dat ik mijn online stem kan gebruiken voor iets wat zo reëel en nodig is. Ik zou zeggen, hou u niet in, toon uw goede hart en vooral, doe het nu, voor het te laat is. Elke dag opnieuw worden kinderen geboren die onze hulp kunnen gebruiken, en samen kunnen we een verschil maken. Deel uw foto op Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #deeleenherinnering, en spread the word. Deel zelf een herinnering om anderen een herinnering te geven. En natuurlijk moet het niet bij het delen van een foto blijven! De link naar de fundraiser vind je hier (https://www.gofundme.com/deeleenherinnering-2tu97ydr) , en wie weet gaan wij binnenkort wel op date samen! You give some, you get some, meer moet dat niet zijn, toch?

Op www.sos-kinderdorpen.be kan je meer te weten komen over wat SOS Kinderdorpen precies betekent en doet. 
Dankjewel voor het lezen!

No comments:

Post a comment