Monday, 11 December 2017

UPDATED: LAAT 'IT GETS BETTER ONE DAY' VANDAAG BEGINNEN


Update 12/12/2017, 2:08 UTC+1 

Een dag nadat ik deze post schreef, ontstaat er drama op sociale media. Kimberly Jones, de moeder van Keaton postte in het verleden verschillende racistische comments op haar Facebook, samen met foto's van hun familie met de confederate flag en de hashtag #StandForTheFlag, die verwijst naar de atleten die weigeren recht te staan voor het Amerikaanse volkslied als protest tegen Trump.
 Daarnaast startte de moeder van Keaton ook een GoFundMe-account om geld op te halen 'voor Keaton en om pesten te bestrijden'. Uit een privéconversatie die professioneel boxer Joe Schilling met haar zou gehad hebben op Instagram blijkt echter dat de beweegredenen van Kimberly Jones niet helemaal zuiver zouden zijn en dat ze de 50 000 euro die ondertussen al gestort is gewoon voor zichzelf zou houden. Ondertussen zijn er wel twijfels over de echtheid van die conversatie, omdat het Instagramprofiel in kwestie niet gerund zou worden door de moeder van Keaton, maar wel door een tiener die een grap wilde maken. In andere bronnen lezen we dan weer dat Keaton 'gepest' zou geweest zijn omdat hij het n-woord zou gebruikt hebben tegenover Afro-Amerikaanse medeleerlingen, maar dat is nog niet bevestigd. Er schuilt vaak meer achter virale video's dan we vaak denken. Deze quote die ik op Twitter las, vat het voor mij zowat samen: "As a victim of bullying, Keaton Jones broke all of our hearts. But by being hateful and racist, his mom broke all of our hearts again."
Wat er waar is en wat niet weet ik niet, ik weet alleen dat Keaton in zijn video een paar rake dingen zei, dingen die bij mij bleven hangen. Als wat verteld wordt over zijn familie en zijn moeder waar is, dan hoop ik heel hard dat Keatons ogen geopend worden, en dat zijn moeder inziet hoe fucked up het is om het verdriet van een kind zo te misbruiken.

Ik weet ook dat er vandaag nog twee verhalen waren rond datzelfde thema die keihard bij mij binnen kwamen, misschien nog harder dan dat van Keaton. Rosalie Avila en Ashawnty Davis, twee meisjes met een donkerder huidskleur van respectievelijk dertien en tien jaar, pleegden deze week zelfmoord. De reden: aanhoudende pesterijen op school. Je leest het goed. Twee meisjes voor wie het leven nog moest beginnen, werden op school zo hard aangepakt dat ze geen uitweg meer zagen. Ik wilde deze verhalen hier integreren, omdat ze de gruwelijke realiteit van wat pesten met een mens kan doen weergeven. Luister naar elkaar, luister naar je kinderen of kinderen om je heen, kijk met een open blik naar de wereld. Draag zorg voor elkaar, alsjeblieft. 

Originele tekst, geschreven op 11/12/2017: 

Ik scroll door mijn tijdlijn, langs huppelende puppy's en kerstmismemes, langs grappige video's en knappe illustraties. En dan zie ik een video passeren van een huilende jongen, niet ouder dan 14. Keaton Jones. Hij begint met een vraag. Waarom pesten jullie? Wat halen jullie er uit, wat is jullie drijfveer? Hij praat over gepest worden, over wat kinderen op school hem aandoen, over de namen die ze hem geven, over het lachen en het kwellen en het treiteren.


Hij vraagt waarom, waarom moet dat, waarom hij, en niet alleen hij maar ook andere kinderen die anders zijn? En dan komen de zinnen die mij finaal uit mijn lood slaat en mij de rest van de avond kippenvel bezorgen elke keer ik er aan terugdenk. 'People that are different, don't need to be critized for it. It's not their fault.' Hij zegt het op zo'n pure, kwetsbare manier dat ik niet anders kan dan huilen. Die ene zin brengt veel naar boven uit mijn eigen leven, verleden én heden. 

Het is soms gemakkelijk om te vergeten wat voor impact pesten kan hebben op een leven, zelfs voor iemand die zelf zo lang het middelpunt van spot was. Deze video bracht de realiteit weer even heel dichtbij: pesten gebeurt nog steeds, en het verpest levens. Het isoleert mensen, vernietigt hun zelfbeeld en zelfvertrouwen, krijgt hen mentaal aan de grond. Ik kan nog steeds niet vatten hoe kinderen zo gemeen kunnen zijn voor andere kinderen, hoe ze zo hard kunnen zijn voor elkaar. Is dat wat ze leren van hun ouders, is dat wat ze meekrijgen van ons, volwassenen? Of schuiven we het af op de aard van het beestje? 

Ik weet het niet. Ik kan niet met een antwoord komen, en dat is ook niet het punt van dit schrijfsel.

Wat ik wel weet is dat deze video, de video van Keaton, het probleem onder de aandacht brengt. De video is ondertussen miljoenen keren gedeeld, celebrities als Katy Perry en Millie Bobby Brown geven Keaton Jones openlijk hun steun. Er is hoop. En nog het meest in de ogen en woorden van Keaton zelf. 

De video eindigt met Keaton die, nog steeds in tranen, andere gepeste kinderen aanspreekt. "If you are made fun of, don't let it bother you. Stay strong, I guess. It's hard. But it'll probably get better, one day." 

Voor Keaton en alle andere kinderen hoop ik zo hard dat hij gelijk heeft. Ik hoop dat hij zich kan omringen met mensen die hem graag zien, onvoorwaardelijk, gewoon, alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Zoals het zou moeten zijn. Ik hoop dat zijn verhaal en deze video ogen kunnen openen dat ze de conversatie kunnen starten, dat scholen maatregelen kunnen treffen. Ik hoop dat de 'one day' waar Keaton over spreekt zo een stukje dichterbij komt. It gets better, maar verdomme, laat het beter worden. Laat ons beter worden.

No comments:

Post a Comment